De joint venture Van Oord - Hellenic Cables heeft een contract gegund gekregen van Tennet voor de levering en installatie van 220 kV zee-en landkabels voor het project Net op zee Hollandse Kust Zuid. De kabels die door de HDPE DN 800 leiding lopen, hebben een gezamenlijke capaciteit van 700MW. Met deze 700 MW netaansluiting wordt het mogelijk om windenergie van zee naar de stroomgebruiker te krijgen. Hiermee leveren ze een belangrijke bijdrage aan de energietransitie in Nederland en wordt wind op de Noordzee mogelijk gemaakt. Voor dit project spreken we met projectdirecteur van de joint venture: Saskia Rijtema.
Op de Maasvlakte 2 in Rotterdam liggen vier geboorde HDPE DN800 leidingen richting zee met een lengte van 530 meter. Hier worden de stroomkabels vanaf het transformator station op zee naar het landstation door heen getrokken. Van Oord was benieuwd of er sprake was van schade, eventueel veroorzaakt door het ankeren van schepen. Om de veiligheid te waarborgen wilden ze graag inspecteren op afstand. Hiermee kunnen ze de schade vooraf herstellen, voordat de continuïteit van de scheepvaart wordt verstoord. Tevens diende de inspectie van binnenuit te gebeuren, zodat beoordeeld kan worden of de leiding vrij is van objecten. Van Oord ging op zoek naar een partij die een camera inspectie kon doen over een dergelijke lengte.
Saskia: “Het vinden van een partij, die een camera inspectie kan uitvoeren over een lengte groter dan 500 meter, is lastig. “Na lang zoeken hebben we die partij gevonden, namelijk Tecson Inspections. Binnen de leidingen is het pikkedonker. Het is dan ook belangrijk dat de inspectie uitgevoerd wordt met een specialistische ROV met een hoge resolutie camera en een goede verlichting. Uniek aan Tecson Inspections is dat zij de enige partij zijn die dit kan uitvoeren en we hebben heel wat partijen gevraagd.” zegt Saskia.
Als we de projectdirecteur vragen naar haar ervaring geeft ze aan dat het netjes is uitgevoerd. “De werkzaamheden zijn uitgevoerd tijdens de hittegolf. De mannen van Tecson Inspections hebben gewerkt onder zware omstandigheden. Ze hebben dan ook behoorlijk veel flessen water naar binnen moeten werken”, zegt ze lachend. "Er is hard gewerkt. Als we camerabeelden wilden zien van de buizen, dan was dat mogelijk.”
Tennet en wij zijn bijzonder content en waren echt onder de indruk. Het is goed bevallen en het geeft een helder beeld van de status van de leidingen. In onze lessons learned met de opdrachtgever hebben we ook besproken dat het goed is om dit ook te doen voor vervolgprojecten.”, aldus projectdirecteur Saskia Rijtema.